Kurzy ATAC

Múka horčičná

Kategória: Orechy a semená / Múky

Múka horčičná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

372 kcal

Energia kJ

1554 kJ

Bielkoviny

34 g

Sacharidy

6 g

Tuky

16 g

Vláknina

30 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (34 g) Sacharidy (6 g) Tuky (16 g) Vláknina (30 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (38.3 %) Sacharidy (6.8 %) Tuky (38.8 %) Vláknina (16.2 %)

Horčičná múka sa vyrába rozomletím semienok horčice siatej (Sinapis albumu).

Horčičná múka a zdravie

Horčičná múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom bielkovín, ovplyvňuje tak v nemalom rozsahu nutričné zloženie pokrmov. Významný je obsah sodíka, ktorý má vplyv na funkciu srdcovo-cievneho systému a metabolizmus vody v tele. Semená majú nízku hodnotu glykemického indexu, čo je dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.
Sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Horčičná múka v kuchyni

Horčičná múka sa používa na výrobu:
- múčnikov,
- dezertov,
- kaší,
- cereálií,
- pečiva,
- smoothie,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.