Kurzy ATAC

Múka gaštanová

Kategória: Orechy a semená / Múky

Múka gaštanová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

204 kcal

Energia kJ

852 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

40 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (40 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.2 %) Sacharidy (82.2 %) Tuky (5.8 %) Vláknina (5.9 %)

Gaštanová múka sa vyrába mletím sušených a šupky zbavených plodov gaštanovníka siateho (Castanea sativa), jej najväčšími producentmi sú Španielsko, Taliansko a Francúzsko. Strom pochádza z oblasti Stredozemného mora a Malej Ázie, kde sa dožíva až 1000 rokov.

Gaštanová múka a zdravie

Gaštanová múka je prirodzene bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkové stravovanie. Má nízku hodnotu glykemického indexu, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Gaštanová múka v kuchyni

Gaštanová múka má príjemnú orechovú chuť a sladkastú vôňu, čo je hlavný dôvod, prečo sa v kuchyni používa (nutrične je pomerne chudobná). Hodí sa na prípravu:
- bezlepkových koláčov,
- múčnikov,
- dezertov
,
- domácich cestovín,
- lievancov,
- pečiva.
Vo všetkých týchto prípadoch je vhodné doplniť ju múkou sójovou či amarantovou - gaštanová múka obsahuje málo bielkovín, cesto nedrží pohromade. Obvykle sa odporúča do zmesi pridať štvrtinu gaštanovej múky, väčšie množstvo môže spôsobiť nie úplne príjemnú zemitú príchuť. Vo Francúzsku z gaštanovej múky s obľubou pripravujú pyré a polievky, američania gaštanovú múku používajú na plnku do moriaka na Deň vďakyvzdania.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.