Kategória: Orechy a semená / Múky
Energia kcal
204 kcal
Energia kJ
852 kJ
Bielkoviny
3 g
Sacharidy
40 g
Tuky
1.3 g
Vláknina
6 g
Gaštanová múka sa vyrába mletím sušených a šupky zbavených plodov gaštanovníka siateho (Castanea sativa), jej najväčšími producentmi sú Španielsko, Taliansko a Francúzsko. Strom pochádza z oblasti Stredozemného mora a Malej Ázie, kde sa dožíva až 1000 rokov.
Gaštanová múka je prirodzene bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkové stravovanie. Má nízku hodnotu glykemického indexu, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Gaštanová múka má príjemnú orechovú chuť a sladkastú vôňu, čo je hlavný dôvod, prečo sa v kuchyni používa (nutrične je pomerne chudobná). Hodí sa na prípravu:
- bezlepkových koláčov,
- múčnikov,
- dezertov,
- domácich cestovín,
- lievancov,
- pečiva.
Vo všetkých týchto prípadoch je vhodné doplniť ju múkou sójovou či amarantovou - gaštanová múka obsahuje málo bielkovín, cesto nedrží pohromade. Obvykle sa odporúča do zmesi pridať štvrtinu gaštanovej múky, väčšie množstvo môže spôsobiť nie úplne príjemnú zemitú príchuť. Vo Francúzsku z gaštanovej múky s obľubou pripravujú pyré a polievky, američania gaštanovú múku používajú na plnku do moriaka na Deň vďakyvzdania.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>