Kurzy ATAC

Múka amarantová

Kategória: Obilniny bezlepkové / Múka

Múka amarantová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

372 kcal

Energia kJ

1555 kJ

Bielkoviny

14.6 g

Sacharidy

56.6 g

Tuky

6 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14.6 g) Sacharidy (56.6 g) Tuky (6 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.4 %) Sacharidy (63.7 %) Tuky (14.5 %) Vláknina (5.4 %)

Amarantová múka sa vyrába rozomletím zŕn amarantu (Amaranthus caudatus).

Amarantová múka a zdravie

Amarantová múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom bielkovín, medzi obilninami je navyše najbohatším zdrojom esenciálnej aminokyseliny lyzínu, vďaka čomu výrazne rastie biologická hodnota bielkovín z tohto zdroja.
Ďalej je významná vyšším podielom horčíka a vápnika v porovnaní s ostatnými druhmi obilnín. Oba minerály majú zásadný vplyv na nervosvalovú koordináciu, v pomere zastúpenom v amarante sa najviac hodia pre športovcov ako súčasť pozáťažovej stravy.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Amarantová múka v kuchyni

Amarantová múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- múčnikov,
- kaší,
- pečiva,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.