Kategória: Obilniny bezlepkové / Múka
Energia kcal
372 kcal
Energia kJ
1555 kJ
Bielkoviny
14.6 g
Sacharidy
56.6 g
Tuky
6 g
Vláknina
10 g
Amarantová múka sa vyrába rozomletím zŕn amarantu (Amaranthus caudatus).
Amarantová múka je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom bielkovín, medzi obilninami je navyše najbohatším zdrojom esenciálnej aminokyseliny lyzínu, vďaka čomu výrazne rastie biologická hodnota bielkovín z tohto zdroja.
Ďalej je významná vyšším podielom horčíka a vápnika v porovnaní s ostatnými druhmi obilnín. Oba minerály majú zásadný vplyv na nervosvalovú koordináciu, v pomere zastúpenom v amarante sa najviac hodia pre športovcov ako súčasť pozáťažovej stravy.
Disponuje vysokou hodnotou glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v priebehu redukčných diét.
Amarantová múka sa používa na výrobu:
- cestovín,
- múčnikov,
- kaší,
- pečiva,
- je možné ju použiť ako zahusťovadlo do polievok a omáčok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>