Kurzy ATAC

Mrkva sušená

Kategória: Zelenina / Sušená

Mrkva sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

186 kcal

Energia kJ

776 kJ

Bielkoviny

5 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1 g

Vláknina

15 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (5 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1 g) Vláknina (15 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.3 %) Sacharidy (67.7 %) Tuky (4.9 %) Vláknina (16.2 %)

V miernom zemepisnom pásme hojne pestovaná koreňová zelenina (Daucus carota) je pre svoj obsah beta-karoténu známa ako „liek na oči“. Pochádza zo stredného Východu (Afganistan), okolo 12. storočia sa objavila v Európe. Súčasné oranžové formy mrkvy boli vyšľachtené v 17. storočí v Holandsku. Pestujú sa dve odrody mrkvy – raná karotka s tupým koncom a sladšou chuťou, a mrkva, ktorá je neskoršia, špicatá a znáša dlhé skladovanie.

Mrkva sušená a zdravie

Mrkva je bohatým zdrojom karoténov s významnými antioxidačnými účinkami, predovšetkým beta-karoténu. Táto látka je dávaná do súvislosti s prevenciou šerosleposti, oi má v určitom rozsahu aj vplyv na ochranu pokožky pred negatívnym vplyvom UV žiarenia. Podobne ako väčšina ostatných druhov zeleniny je aj mrkva významným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.

Mrkva sušená v kuchyni

V rade európskych kuchýň je považovaná za základnú koreňovú zeleninu. Má všestranné využitie, spracovať možno aj čerstvú vňať, ktorá dodá príjemne korenistú chuť zeleninovým mäsovým vývarom. Mrkva je jednou z mála zelenín, ktorú je vhodnejšie konzumovať skôr varenú ako surovú - z tepelne upravenej mrkvy telo dokáže získať viac beta-karoténu. Bežne sa používa:
- do šalátov
- do polievok,
- ako súčasť príloh,
- do nátierok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.