Kurzy ATAC

Mrkva mrazená

Kategória: Zelenina / Mrazená

Mrkva mrazená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

37 kcal

Energia kJ

155 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

6 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (6 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.3 %) Sacharidy (68 %) Tuky (4.9 %) Vláknina (15.7 %)

V miernom zemepisnom pásme hojne pestovaná koreňová zelenina (Daucus carota) je pre svoj obsah beta-karoténu známa ako „liek na oči“. Pochádza zo stredného Východu (Afganistan), okolo 12. storočia sa objavila v Európe. Súčasné oranžové formy mrkvy boli vyšľachtené v 17. storočí v Holandsku. Pestujú sa dve odrody mrkvy – raná karotka s tupým koncom a sladšou chuťou, a mrkva, ktorá je neskoršia, špicatá a znáša dlhé skladovanie.

Mrazená mrkva a zdravie

Mrkva je bohatým zdrojom karoténov s významnými antioxidačnými účinkami, predovšetkým beta-karoténu. Táto látka je dávaná do súvislosti s prevenciou šerosleposti, oi má v určitom rozsahu aj vplyv na ochranu pokožky pred negatívnym vplyvom UV žiarenia. Podobne ako väčšina ostatných druhov zeleniny je aj mrkva významným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.

Mrazená mrkva v kuchyni

V rade európskych kuchýň je považovaná za základnú koreňovú zeleninu. Mrkva je jednou z mála zelenín, ktorú je vhodnejšie konzumovať skôr varenú ako surovú – z tepelne upravenej mrkvy telo dokáže získať viac beta-karoténu. Proces mrazenia a následného rozmrazovania potravín spôsobuje úbytok niektorých termolabilných mikroživín, najčastejšie vitamínov a niektorých fytochemických látok. Pomalé a postupné rozmrazovanie ničí najväčšie množstvo živín. Mrazenú zeleninu je preto pri jej príprave vhodné vložiť priamo do vriacej vody, prípadne použiť pri dusení a pečení pokrmov - bežne sa používa:
- do šalátov
- do polievok,
- ako súčasť príloh,
- do nátierok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.