Energia kcal
323 kcal
Energia kJ
1351 kJ
Bielkoviny
1 g
Sacharidy
75 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.6 g
V miernom zemepisnom pásme hojne pestovaná koreňová zelenina (Daucus carota) je pre svoj obsah beta-karoténu známa ako „liek na oči“. Pochádza zo stredného Východu (Afganistan), okolo 12. storočia sa objavila v Európe. Súčasné oranžové formy mrkvy boli vyšľachtené v 17. storočí v Holandsku. Pestujú sa dve odrody mrkvy – raná karotka s tupým koncom a sladšou chuťou, a mrkva, ktorá je neskoršia, špicatá a znáša dlhé skladovanie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa zelenina varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.
Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.
Kandizovaná zelenina sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ju konzumovať aj samostatne.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>