Kategória: Mliečne výrobky / Syry
Energia kcal
283 kcal
Energia kJ
1183 kJ
Bielkoviny
28 g
Sacharidy
3 g
Tuky
17 g
Vláknina
0 g
Jeden z najslávnejších talianskych syrov. Podľa tradície vznikol tak, že jednému z neapolských syrov spadla hruda čerstvého tvarohu z mlieka vodných byvolov do vedra s horúcou vodou. Tento postup sa používa dodnes. Mozzarella z byvolieho mlieka nesie označenie mozzarella di bufala – pokiaľ toto označenie na obale chýba, jedná sa najčastejšie o mozzarellu z mlieka kravského.
Je bohatším zdrojom kvalitných (plnohodnotných) bielkovín a vápnika, ako kravská mozzarella. Patrí medzi ľahko stráviteľné syry, vďaka nižšiemu obsahu sodíka je vhodná aj pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom.
Vo svojej domovine mozzarella neodmysliteľne patrí k šalátu Caprese a pizze Margharita. Skvele chutí v zeleninových šalátoch v kombinácii s baklažánom, brokolicou, špenátom, paradajkami či avokádom. V teplej kuchyni ju využijete pri zapekaní, na dlhšie varenie sa nehodí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>