Kurzy ATAC

Mozzarella buvolí

Kategória: Mliečne výrobky / Syry

Mozzarella buvolí

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

283 kcal

Energia kJ

1183 kJ

Bielkoviny

28 g

Sacharidy

3 g

Tuky

17 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (28 g) Sacharidy (3 g) Tuky (17 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (41.4 %) Sacharidy (4.4 %) Tuky (54.1 %) Vláknina (0 %)

Jeden z najslávnejších talianskych syrov. Podľa tradície vznikol tak, že jednému z neapolských syrov spadla hruda čerstvého tvarohu z mlieka vodných byvolov do vedra s horúcou vodou. Tento postup sa používa dodnes. Mozzarella z byvolieho mlieka nesie označenie mozzarella di bufala – pokiaľ toto označenie na obale chýba, jedná sa najčastejšie o mozzarellu z mlieka kravského.

Byvolia mozzarella a zdravie

Je bohatším zdrojom kvalitných (plnohodnotných) bielkovín a vápnika, ako kravská mozzarella. Patrí medzi ľahko stráviteľné syry, vďaka nižšiemu obsahu sodíka je vhodná aj pre ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom.

Byvolia mozzarella v kuchyni

Vo svojej domovine mozzarella neodmysliteľne patrí k šalátu Caprese a pizze Margharita. Skvele chutí v zeleninových šalátoch v kombinácii s baklažánom, brokolicou, špenátom, paradajkami či avokádom. V teplej kuchyni ju využijete pri zapekaní, na dlhšie varenie sa nehodí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.