Kategória: Mliečne výrobky / Mlieka
Energia kcal
127 kcal
Energia kJ
532 kJ
Bielkoviny
8 g
Sacharidy
3 g
Tuky
9 g
Vláknina
0 g
Ovčie mlieko je produkované oviec domáci. Ovce sú chované pre mlieko, mäso a vlnu. Prvé zmienky o domestikácii sú už z doby 9 tis. rokov p.n.l. z oblasti Sýrie a Iránu. K dnešným najväčším chovateľom patrí Čína a Austrália.
Ovčie mlieko obsahuje oveľa menší podiel kazeínu, než kravské. Je preto ľahšie stráviteľné a nevyvoláva toľko alergických reakcií. Okrem menšieho množstva tuku, v ktorom výrazne prevažujú nasýtené kyseliny, obsahuje mlieko aj mliečny cukor (laktózu). Konzumácia tohto cukru je nebezpečná pre jedincov s:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.
Ovčie mlieko má v našich domácnostiach oveľa menšie zastúpenie ako mlieko kravské, vyrábajú sa z neho:
- rôzne druhy syrov (bryndza, kaškaval),
- kvasené nápoje,
- tvarohy,
- jogurty.
Mlieko je možné tiež použiť pri príprave:
- koktailov,
- pudingov,
- omáčok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>