Kurzy ATAC

Mlieko ovčie

Kategória: Mliečne výrobky / Mlieka

Mlieko ovčie

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

127 kcal

Energia kJ

532 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

3 g

Tuky

9 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (3 g) Tuky (9 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (26.3 %) Sacharidy (9.9 %) Tuky (63.8 %) Vláknina (0 %)

Ovčie mlieko je produkované oviec domáci. Ovce sú chované pre mlieko, mäso a vlnu. Prvé zmienky o domestikácii sú už z doby 9 tis. rokov p.n.l. z oblasti Sýrie a Iránu. K dnešným najväčším chovateľom patrí Čína a Austrália.

Ovčie mlieko a zdravie

Ovčie mlieko obsahuje oveľa menší podiel kazeínu, než kravské. Je preto ľahšie stráviteľné a nevyvoláva toľko alergických reakcií. Okrem menšieho množstva tuku, v ktorom výrazne prevažujú nasýtené kyseliny, obsahuje mlieko aj mliečny cukor (laktózu). Konzumácia tohto cukru je nebezpečná pre jedincov s:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.

Ovčie mlieko v kuchyni

Ovčie mlieko má v našich domácnostiach oveľa menšie zastúpenie ako mlieko kravské, vyrábajú sa z neho:
- rôzne druhy syrov (bryndza, kaškaval),
- kvasené nápoje,
- tvarohy,
- jogurty.

Mlieko je možné tiež použiť pri príprave:
- koktailov,
- pudingov,
- omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.