Kategória: Mliečne výrobky / Mlieka
Energia kcal
49 kcal
Energia kJ
202 kJ
Bielkoviny
3.4 g
Sacharidy
4.9 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
0 g
Kravské mlieko je produkované domácim turom (Bos primigenius f. taurus ). Aby k produkcii mlieka pri krave došlo, musí byť gravidná, po 2-3 dňoch býva mláďa odobraté. Továrenská výroba mlieka bola zavedená až v 19. storočí, do tej doby bola iba z domácej produkcie. Polotučné mlieko s obsahom 1,5 % tuku sa vyrába z plnotučného mlieka odstreďovaním, kedy dochádza k oddeleniu mliečneho tuku (smotany) od mlieka.
Okrem menšieho množstva tuku, v ktorom výrazne prevažujú nasýtené kyseliny, obsahuje mlieko aj mliečny cukor (laktózu). Konzumácia tohto cukru je nebezpečná pre jedincov s:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.
Kravské mlieko má v kuchyni veľmi široké uplatnenie, používa sa na výrobu:
- múčnikov,
- cukrovinok,
- krémov,
- kaší,
- pudingov,
- jogurtov,
- syrov,
- omáčok,
- koktailov,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>