Kurzy ATAC

Mlieko kravské plnotučné 3,5%

Kategória: Mliečne výrobky / Mlieka

Mlieko kravské plnotučné 3,5%

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

67 kcal

Energia kJ

280 kJ

Bielkoviny

3.3 g

Sacharidy

4.7 g

Tuky

3.7 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.3 g) Sacharidy (4.7 g) Tuky (3.7 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (20.7 %) Sacharidy (29.4 %) Tuky (49.9 %) Vláknina (0 %)

Kravské mlieko je produkované domácim turom (Bos primigenius f. taurus ). Aby k produkcii mlieka pri krave došlo, musí byť gravidná, po 2-3 dňoch býva mláďa odobraté. Továrenská výroba mlieka bola zavedená až v 19. storočí, do tej doby bola iba z domácej produkcie.

Kravské mlieko plnotučné a zdravie

Okrem menšieho množstva tuku, v ktorom výrazne prevažujú nasýtené kyseliny, obsahuje mlieko aj mliečny cukor (laktózu). Konzumácia tohto cukru je nebezpečná pre jedincov s:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.

Kravské mlieko plnotučné v kuchyni

Kravské mlieko má v kuchyni veľmi široké uplatnenie, používa sa na výrobu:
- múčnikov,
- cukrovinok,
- krémov,
- kaší,

- pudingov,
- jogurtov,
- syrov,
- omáčok,
- koktailov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.