Kurzy ATAC

Mlieko kravské odstredené sušené

Kategória: Mliečne výrobky / Mlieka

Mlieko kravské odstredené sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

372 kcal

Energia kJ

1554 kJ

Bielkoviny

34 g

Sacharidy

52 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (34 g) Sacharidy (52 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (38.3 %) Sacharidy (58.6 %) Tuky (3.2 %) Vláknina (0 %)

Kravské mlieko je produkované domácim turom (Bos primigenius f. taurus ). Aby k produkcii mlieka pri krave došlo, musí byť gravidná, po 2-3 dňoch býva mláďa odobraté. Továrenská výroba mlieka bola zavedená až v 19. storočí, do tej doby bola iba z domácej produkcie. Odstredené mlieko sa vyrába z plnotučného mlieka odstreďovaním, kedy dochádza k oddeleniu mliečneho tuku (smotany) od mlieka.

Kravské mlieko odstredené sušené a zdravie

Mlieko obsahuje vysoký podiel mliečny cukru (laktózy). Konzumácia tohto cukru je nebezpečná pre jedincov s:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.

Kravské mlieko odstredené sušené v kuchyni

Kravské mlieko má v kuchyni veľmi široké uplatnenie, používa sa na výrobu:
- múčnikov,
- cukrovinok,
- krémov,
- kaší,

- pudingov,
- jogurtov,
- syrov,
- omáčok,
- koktailov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.