Kategória: Mliečne výrobky / Mlieka
Energia kcal
28 kcal
Energia kJ
116 kJ
Bielkoviny
3.4 g
Sacharidy
0 g
Tuky
1.5 g
Vláknina
0 g
Kravské mlieko je produkované domácim turom (Bos primigenius f. taurus ). Aby k produkcii mlieka pri krave došlo, musí byť gravidná, po 2-3 dňoch býva mláďa odobraté. Továrenská výroba mlieka bola zavedená až v 19. storočí, do tej doby bola iba z domácej produkcie. Bezlaktózové mlieko s obsahom 1,5 % tuku sa vyrába z plnotučného mlieka odstreďovaním, kedy dochádza k oddeleniu mliečneho tuku (smotany) od mlieka. Potom sa do mlieka pridá enzým laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor na jednoduchšie cukry. Bezlaktózové mlieko má preto sladšiu chuť.
Mlieko neobsahuje mliečny cukor (laktózu), je preto vhodné pre jedincov postihnutých:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.
Kravské mlieko má v kuchyni veľmi široké uplatnenie, používa sa na výrobu:
- múčnikov,
- cukrovinok,
- krémov,
- kaší,
- pudingov,
- jogurtov,
- syrov,
- omáčok,
- koktailov,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>