Kurzy ATAC

Mlieko kravské bezlaktózové 1,5%

Kategória: Mliečne výrobky / Mlieka

Mlieko kravské bezlaktózové 1,5%

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

28 kcal

Energia kJ

116 kJ

Bielkoviny

3.4 g

Sacharidy

0 g

Tuky

1.5 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.4 g) Sacharidy (0 g) Tuky (1.5 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (51.3 %) Sacharidy (0 %) Tuky (48.7 %) Vláknina (0 %)

Kravské mlieko je produkované domácim turom (Bos primigenius f. taurus ). Aby k produkcii mlieka pri krave došlo, musí byť gravidná, po 2-3 dňoch býva mláďa odobraté. Továrenská výroba mlieka bola zavedená až v 19. storočí, do tej doby bola iba z domácej produkcie. Bezlaktózové mlieko s obsahom 1,5 % tuku sa vyrába z plnotučného mlieka odstreďovaním, kedy dochádza k oddeleniu mliečneho tuku (smotany) od mlieka. Potom sa do mlieka pridá enzým laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor na jednoduchšie cukry. Bezlaktózové mlieko má preto sladšiu chuť.

Kravské mlieko bezlaktózové 1,5% a zdravie

Mlieko neobsahuje mliečny cukor (laktózu), je preto vhodné pre jedincov postihnutých:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.

Kravské mlieko bezlaktózové 1,5% v kuchyni

Kravské mlieko má v kuchyni veľmi široké uplatnenie, používa sa na výrobu:
- múčnikov,
- cukrovinok,
- krémov,
- kaší,

- pudingov,
- jogurtov,
- syrov,
- omáčok,
- koktailov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.