Kurzy ATAC

Mlieko kozie

Kategória: Mliečne výrobky / Mlieka

Mlieko kozie

Nutričné hodnoty (100 ml):

Energia kcal

59 kcal

Energia kJ

247 kJ

Bielkoviny

3.7 g

Sacharidy

5.2 g

Tuky

2.4 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.7 g) Sacharidy (5.2 g) Tuky (2.4 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (26.3 %) Sacharidy (37 %) Tuky (36.7 %) Vláknina (0 %)

Kozie mlieko je produkované kozou domácou (Capra aegagrus hircus). Tisíce rokov sú kozy chované pre mlieko, mäso, srsť a kožu. V Mezopotánii, Malej Ázii a indickom subkontinente boli zdomácnené už 9000 rokov p.n.l. V súčasnej dobe sú chované po celom svete.

Kozie mlieko a zdravie

Kozie mlieko obsahuje oveľa menší podiel kazeínu, než kravské. Je preto ľahšie stráviteľné a nevyvoláva toľko alergických reakcií. Okrem menšieho množstva tuku, v ktorom výrazne prevažujú nasýtené kyseliny, obsahuje mlieko aj mliečny cukor (laktózu). Konzumácia tohto cukru je nebezpečná pre jedincov s:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.

Kozie mlieko v kuchyni

Kozím mliekom môžeme úplne nahradiť používanie mlieka kravského. Pre svoju špecifickú arómu a chuť sa využíva predovšetkým na výrobu:
- syrov,
- jogurtov.

Bežne sa používa pri príprave:
- smoothie,
- kaší,
- palaciniek.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.