Kategória: Mliečne výrobky / Mlieka
Energia kcal
59 kcal
Energia kJ
247 kJ
Bielkoviny
3.7 g
Sacharidy
5.2 g
Tuky
2.4 g
Vláknina
0 g
Kozie mlieko je produkované kozou domácou (Capra aegagrus hircus). Tisíce rokov sú kozy chované pre mlieko, mäso, srsť a kožu. V Mezopotánii, Malej Ázii a indickom subkontinente boli zdomácnené už 9000 rokov p.n.l. V súčasnej dobe sú chované po celom svete.
Kozie mlieko obsahuje oveľa menší podiel kazeínu, než kravské. Je preto ľahšie stráviteľné a nevyvoláva toľko alergických reakcií. Okrem menšieho množstva tuku, v ktorom výrazne prevažujú nasýtené kyseliny, obsahuje mlieko aj mliečny cukor (laktózu). Konzumácia tohto cukru je nebezpečná pre jedincov s:
- laktózovou intoleranciou,
- alergiou na laktózu.
Hodnota glykemického indexu je nízka, je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.
Kozím mliekom môžeme úplne nahradiť používanie mlieka kravského. Pre svoju špecifickú arómu a chuť sa využíva predovšetkým na výrobu:
- syrov,
- jogurtov.
Bežne sa používa pri príprave:
- smoothie,
- kaší,
- palaciniek.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>