Kurzy ATAC

Miso shiro

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Slané

Miso shiro

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

295 kcal

Energia kJ

1235 kJ

Bielkoviny

14.3 g

Sacharidy

42.9 g

Tuky

4.3 g

Vláknina

8.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14.3 g) Sacharidy (42.9 g) Tuky (4.3 g) Vláknina (8.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (20.3 %) Sacharidy (60.8 %) Tuky (13.1 %) Vláknina (5.8 %)

V Japonsku, odkiaľ pochádza, považujú miso za dar od bohov. Súčasná veda považuje miso veľmi kvalitnú potravinu. Pripravuje sa fermentáciou sójových bôbov a rôznych druhov obilnín. Shiro miso, označované aj ako sladké biele miso, sa vyrába fermentáciou sójových bôbov a mladej ryže pomocou huby Aspergillus oryzae (Koji). Obsahuje o polovicu menej soli ako ostatné druhy miso, má ľahko sladkastú chuť a je vhodné aj pre deti od 6 mesiacov.

Miso shiro a zdravie

Miso je komplexnou potravinou s pozitívnymi účinkami naprieč organizmom. Je pomerne bohatým zdrojom bielkovín, kde väčšina z nich je vďaka dôkladnej fermentácii rozložená na aminokyseliny. Od toho sa odvíja veľmi dobrá stráviteľnosť miso pasty. Hydrolýzou vzniknuté mastné kyseliny majú vplyv na imunitný systém a tráviace pochody.

Miso shiro v kuchyni

Rovnako ako ostatné miso pasty sa požíva ako ochucovadlo do polievok, nátierok alebo omáčok. áčkach. Väčšina odporúčaní na jej použitie v teplej kuchyni sa vzťahuje na pridávanie do pokrmov krátko pred ich dokončením. Intenzívna tepelná úprava denaturuje bielkoviny, mení sa tak celková hodnota potraviny. Významné uplatnenie má v makrobiotickej a vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.