Kategória: Korenie a ochucovadlá / Slané
Energia kcal
295 kcal
Energia kJ
1235 kJ
Bielkoviny
14.3 g
Sacharidy
42.9 g
Tuky
4.3 g
Vláknina
8.6 g
V Japonsku, odkiaľ pochádza, považujú miso za dar od bohov. Súčasná veda považuje miso veľmi kvalitnú potravinu. Pripravuje sa fermentáciou sójových bôbov a rôznych druhov obilnín. Shiro miso, označované aj ako sladké biele miso, sa vyrába fermentáciou sójových bôbov a mladej ryže pomocou huby Aspergillus oryzae (Koji). Obsahuje o polovicu menej soli ako ostatné druhy miso, má ľahko sladkastú chuť a je vhodné aj pre deti od 6 mesiacov.
Miso je komplexnou potravinou s pozitívnymi účinkami naprieč organizmom. Je pomerne bohatým zdrojom bielkovín, kde väčšina z nich je vďaka dôkladnej fermentácii rozložená na aminokyseliny. Od toho sa odvíja veľmi dobrá stráviteľnosť miso pasty. Hydrolýzou vzniknuté mastné kyseliny majú vplyv na imunitný systém a tráviace pochody.
Rovnako ako ostatné miso pasty sa požíva ako ochucovadlo do polievok, nátierok alebo omáčok. áčkach. Väčšina odporúčaní na jej použitie v teplej kuchyni sa vzťahuje na pridávanie do pokrmov krátko pred ich dokončením. Intenzívna tepelná úprava denaturuje bielkoviny, mení sa tak celková hodnota potraviny. Významné uplatnenie má v makrobiotickej a vegetariánskej kuchyni.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>