Kurzy ATAC

Melón vodný kandizovaný

Kategória: Ovocie / Kandované

Melón vodný kandizovaný

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

340 kcal

Energia kJ

1423 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 %) Sacharidy (98.4 %) Tuky (0.5 %) Vláknina (0.2 %)

Melón vodný je plodom lubenice obyčajnej (Citrullus lanatus), ktorý bežne rastie v podmienkach mierneho i subtropického pásma. Hmotnosť sa pohybuje od 2 do 15 kg, šupka plodu má väčšinou zelenú farbu, dužina je červená. Chutí sladko, pôvodom pochádza z Afriky. Botanicky patrí do zeleniny, v potravinárstve sa z dôvodu svojho zloženia často radí medzi ovocie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaný melón vodný a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaný melón vodný v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.