Energia kcal
340 kcal
Energia kJ
1423 kJ
Bielkoviny
0.7 g
Sacharidy
80 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
0.4 g
Melón vodný je plodom lubenice obyčajnej (Citrullus lanatus), ktorý bežne rastie v podmienkach mierneho i subtropického pásma. Hmotnosť sa pohybuje od 2 do 15 kg, šupka plodu má väčšinou zelenú farbu, dužina je červená. Chutí sladko, pôvodom pochádza z Afriky. Botanicky patrí do zeleniny, v potravinárstve sa z dôvodu svojho zloženia často radí medzi ovocie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.
Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.
Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>