Energia kcal
340 kcal
Energia kJ
1422 kJ
Bielkoviny
11.7 g
Sacharidy
50 g
Tuky
1.7 g
Vláknina
33.3 g
Mekabu je označenie pre koreňovú časť morských rias wakame (Undaria pinnatifida), ktoré sú najviac rozšírené v Pacifiku.
Pre mekabu je typická oveľa vyššia koncentrácia minerálnych látok ako v samotných listoch riasy wakame. Rovnako ako ostatné morské riasy aj mekabu obsahujú enormne vysokú koncentráciu jódu. Vysoký obsah tohto prvku dáva potravine špecifické vlastnosti v podobe vplyvu na fungovanie štítnej žľazy. Pretože obsahujú skutočne vysoké množstvo jódu, odporúča sa pred ich použitím (tepelnou úpravou) riasy prepláchnuť pod tečúcou vodou, obsah jódu sa tak mierne zníži. Jednotlivci s poruchami funkcie štítnej žľazy by sa mali o vhodnosti konzumácie morských rias poradiť s ošetrujúcim lekárom.
Mekabu sa v kuchyni používajú na rovnaké účely ako ostatné morské riasy, najčastejšie do slanej kuchyne:
- ako doplnok či náhrada zeleniny (prílohy),
- na ochutenie polievok (typické sú pre japonské miso polievky),
- ako súčasť prípravy obilných a strukovinových pokrmov,
- z dôvodu veľmi silnej arómy ako súčasť koreniacich zmesí (v mletej podobe).
Mekabu majú veľmi tuhú konzistenciu, je preto potrebné ich pripravovať dlhšiu dobu. Tepelná príprava sa pohybuje okolo 30 minút, je vhodné ich pred varením namáčať aspoň 20-30 minút.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>