Kurzy ATAC

Marmeláda z červených ríbezlí

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Marmeláda z červených ríbezlí

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

266 kcal

Energia kJ

1113 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

60 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (60 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 %) Sacharidy (94.3 %) Tuky (0.7 %) Vláknina (3.8 %)

Červené ríbezle (Ribes rubrum) je ovocný ker produkujúci relatívne malé plody o veľkosti približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je červená, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Ríbezľová marmeláda sa najčastejšie vyrába zo zrelých ríbezlí, ktoré sa spracovávajú v celku, prepasírované alebo lisované, ďalej cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné ​​charakteristiky marmelády. V Európskej únii sa pod pojmom marmeláda rozumie produkt, ktorý obsahuje minimálne pätinu podielu citrusových plodov. Kvalita marmelády sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Marmelády, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Marmeláda ríbezľová a zdravie

Pri výrobe marmelády sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota marmelády je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Marmeláda ríbezľová v kuchyni

Ríbezľová marmeláda sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ju použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.