Kurzy ATAC

Marmeláda z acai čučoriedok

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Marmeláda z acai čučoriedok

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

287 kcal

Energia kJ

1200 kJ

Bielkoviny

0.4 g

Sacharidy

65 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.4 g) Sacharidy (65 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 %) Sacharidy (94.7 %) Tuky (1.9 %) Vláknina (2.8 %)

Čučoriedky acai sú plody palmovitého stromu kapustone brazilske (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) so sýto modrou farbou a výraznou chuťou. Stromy sú typické pre tropické a subtropické pásma, dorastajú do veľkosti až 20 m. Priemer plodov sa pohybuje okolo 1 cm. Acai čučoriedková marmeláda sa najčastejšie vyrába zo zrelých čučoriedok, ktoré sa spracovávajú v celku, prepasírované alebo lisované, ďalej cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné charakteristiky marmelády. V Európskej únii sa pod pojmom marmeláda rozumie produkt, ktorý obsahuje minimálne pätinu podielu citrusových plodov. Kvalita marmelády sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Marmelády, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Marmeláda z acai čučoriedok a zdravie

Čučoriedková marmeláda je zdrojom širokého spektra antioxidantov - niektoré z nich podporujú imunitný systém a majú protizápalové účinky.
Zastúpené triesloviny (bioflavonoidy, anthokyany) spôsobujú sťahujúce (adstringentné) účinky - tento efekt sa často využíva pri úprave črevných ťažkostí (tento efekt ale býva potlačený vyšším obsahom pridaného cukru). Pri výrobe marmelády sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota marmelády je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Marmeláda z acai čučoriedok v kuchyni

Acai čučoriedková marmeláda sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ju použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.