Kurzy ATAC

Marmeláda marhuľová

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Marmeláda marhuľová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

304 kcal

Energia kJ

1269 kJ

Bielkoviny

0.9 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 %) Sacharidy (96.5 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (2 %)

Marhuľa je plod marhule obyčajnej (Prunus armeniaca), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 40 do 150 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.
Marhuľová marmeláda sa najčastejšie vyrába zo zrelých marhúľ, ktoré sa spracovávajú v celku, prepasírované alebo lisované, ďalej cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné ​​charakteristiky marmelády. V Európskej únii sa pod pojmom marmeláda rozumie produkt, ktorý obsahuje minimálne pätinu podielu citrusových plodov. Kvalita marmelády sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Marmelády, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Marmeláda marhuľová a zdravie

Pri výrobe marmelády sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota marmelády je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.​

Marmeláda marhuľová v kuchyni

Marhuľová marmeláda sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ju použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.