Kurzy ATAC

Marmeláda jahodová

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Marmeláda jahodová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

259 kcal

Energia kJ

1083 kJ

Bielkoviny

0.5 g

Sacharidy

60 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.5 g) Sacharidy (60 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 %) Sacharidy (97 %) Tuky (0.7 %) Vláknina (1.5 %)

Jahody sú plody jahody obyčajného (Fragaria vesca), dnes sú najviac rozšírené v miernom a subtropickom pásme severnej pologule. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 2 - 3 cm, majú červenú farbu a sladkú chuť. Jahodová marmeláda sa najčastejšie vyrába zo zrelých jahôd, ktoré sa spracovávajú v celku, propasírované alebo lisované, ďalej cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné ​​charakteristiky marmelády.  V Európskej únii sa pod pojmom marmeláda rozumie produkt, ktorý obsahuje minimálne pätinu podielu citrusových plodov. Kvalita marmelády sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Marmelády, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Marmeláda jahodová a zdravie

Pri výrobe marmelády sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota marmelády je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.​

Marmeláda jahodová v kuchyni

Jahodová marmeláda sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ju použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.