Kurzy ATAC

Marmeláda jablčná

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Marmeláda jablčná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

324 kcal

Energia kJ

1354 kJ

Bielkoviny

0.3 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.3 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.4 %) Sacharidy (96.9 %) Tuky (0.8 %) Vláknina (1.9 %)

Jablko (malvice) je plod jablone (Malus), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 60 do 300 g. Jablčná marmeláda sa najčastejšie vyrába zo zrelých jabĺk, ktoré sa spracovávajú v celku, prepasírované alebo lisované, ďalej cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné charakteristiky marmelády. V Európskej únii sa pod pojmom marmeláda rozumie produkt, ktorý obsahuje minimálne pätinu podielu citrusových plodov. Kvalita marmelády sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Marmelády, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Marmeláda jablčná a zdravie

Pri výrobe marmelády sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota marmelády je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Marmeláda jablčná v kuchyni

Jablčná marmeláda sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ju použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.