Kurzy ATAC

Marmeláda černicová

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Marmeláda černicová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

313 kcal

Energia kJ

1308 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.1 %) Sacharidy (93.6 %) Tuky (1.4 %) Vláknina (3.8 %)

Černice sú plody černice krovitého (Rubus fruticosus), botanicky blízko príbuzného malinám. Majú tmavomodrú a modrofialovú farbu, ich chuť je charakteristicky sladkotrpká. Vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky, v južných krajoch je typický aj pre vyššie nadmorské výšky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm. Ostružinová marmeláda sa najčastejšie vyrába zo zrelých černíc, ktoré sa spracovávajú v celku, prepasírované alebo lisované, ďalej cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné ​​charakteristiky marmelády. V Európskej únii sa pod pojmom marmeláda rozumie produkt, ktorý obsahuje minimálne pätinu podielu citrusových plodov. Kvalita marmelády sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Džemy, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Marmeláda černicová a zdravie

Černice sú bohatým zdrojom antioxidantov, obsiahnuté polyfenolické látky majú adstringentné (sťahujúce) účinky. Pri výrobe marmelády sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota marmelády je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Marmeláda černicová v kuchyni

Černicová marmeláda sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ju použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.