Kurzy ATAC

Marmeláda ananásová

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Džemy a marmelády

Marmeláda ananásová

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

304 kcal

Energia kJ

1269 kJ

Bielkoviny

0.9 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 %) Sacharidy (96.5 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (2 %)

Ananás je plodom ananásovníka chocholatého (Ananas comosus), ktorý je typický pre tropické a subtropické oblasti. Najväčšími svetovými producentmi sú USA, Čína, Filipíny a Brazília. Pôvodne pochádza z Paraguaja a Brazílie. Ananásová marmeláda sa najčastejšie vyrába zo zrelého ananásu, ktorý sa spracová v celku, prepasírovanej alebo lisovanej, ďalej cukru a želírovacieho prípravku (najčastejšie pektínu). Celá zmes sa uvedie do varu a varí sa až do zhustnutia zmesi. Občas sa k ochuteniu pridáva aj kyselina citrónová, ktorá okrem iného podporuje tuhnutie hmoty. Obsah cukru aj použitie želírovacích látok je ale individuálny, od toho sa menia aj nutričné ​​charakteristiky marmelády. V Európskej únii sa pod pojmom marmeláda rozumie produkt, ktorý obsahuje minimálne pätinu podielu citrusových plodov. Kvalita marmelády sa vždy odvíja od zastúpeného podielu ovocnej zložky, musí byť minimálne 35 %. Marmelády, u ktorých množstvo ovocia presahuje 45 %, sa označujú ako výberové.

Marmeláda ananásová a zdravie

Pri výrobe marmelády sa bežne používa cukor. Je síce možné džem pripraviť aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota marmelády je tak oveľa väčšia, než je tomu u surového ovocia. To isté platí aj o glykemickom indexe, výnimkou sú situácie, keď sa použijú rastlinné formy želírovacích látok obsahujúce vlákninu, ktorá hodnoty GI znižuje. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Marmeláda marhuľová v kuchyni

Ananásová marmeláda sa najčastejšie používa ako ochucovadlo v kombinácii s pečivom a maslom. Býva aj súčasťou dezertov, je možné ju použiť na ochutenie kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.