Kurzy ATAC

Marhuľa zavarená

Kategória: Ovocie / Zavarené

Marhuľa zavarená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

80 kcal

Energia kJ

332 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

17 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (17 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.7 %) Sacharidy (89.6 %) Tuky (1.1 %) Vláknina (5.5 %)

Marhuľa je plod marhule obyčajnej (Prunus armeniaca), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 40 do 150 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.

Marhuľa zavarená a zdravie

Surová marhuľa je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev, podiel tohto prvku v zavareninách sa ale znižuje.
Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe.
Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Marhuľa zavarená v kuchyni

Zavarená marhuľa sa bežne konzumuje:
- samotná,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.