Kurzy ATAC

Marhuľa sušená

Kategória: Ovocie / Sušené

Marhuľa sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

330 kcal

Energia kJ

1378 kJ

Bielkoviny

3.3 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

8.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3.3 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (8.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.2 %) Sacharidy (88.9 %) Tuky (1.9 %) Vláknina (5 %)

Marhuľa je plod marhule obyčajnej (Prunus armeniaca), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 40 do 150 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.

Marhuľa sušená a zdravie

Marhuľa je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu sušenej marhule je mierne vyššia ako u čerstvej. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Marhuľa sušená v kuchyni

Sušená marhuľa sa bežne pridáva do:
- dezertov,
- kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.