Kurzy ATAC

Marhuľa kandizovaná

Kategória: Ovocie / Kandované

Marhuľa kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

301 kcal

Energia kJ

1258 kJ

Bielkoviny

0.9 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

1.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (1.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.3 %) Sacharidy (97.4 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (1.1 %)

Marhuľa je plod marhule obyčajnej (Prunus armeniaca), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 40 do 150 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.
Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaná marhuľa a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaná marhuľa v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.