Energia kcal
52 kcal
Energia kJ
217 kJ
Bielkoviny
0.9 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
2.6 g
Marhuľa je plod marhule obyčajnej (Prunus armeniaca), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 40 do 150 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.
Marhuľa je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Marhuľa sa bežne konzumuje surová alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Marhuľa sa používa aj na sušenie alebo sa lisuje do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>