Kurzy ATAC

Marhuľa čerstvá

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Marhuľa čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

52 kcal

Energia kJ

217 kJ

Bielkoviny

0.9 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

2.6 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (2.6 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.3 %) Sacharidy (80.9 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (10.1 %)

Marhuľa je plod marhule obyčajnej (Prunus armeniaca), ktorá bežne rastie v podmienkach mierneho pásma. Existuje niekoľko druhov, kde tvar plodov je napospol rovnaký, ich hmotnosť sa pohybuje od 40 do 150 g, v zrelom stave majú žltooranžovú až červenkastú farbu. Pôvodne pochádza z Číny.

Marhuľa a zdravie

Marhuľa je bohatým zdrojom draslíka, má preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Marhuľa v kuchyni

Marhuľa sa bežne konzumuje surová alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Marhuľa sa používa aj na sušenie alebo sa lisuje do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.