Kurzy ATAC

Maniok hlíza

Kategória: Zelenina / Koreňová

Maniok hlíza

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

176 kcal

Energia kJ

734 kJ

Bielkoviny

1.4 g

Sacharidy

38 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 g) Sacharidy (38 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.3 %) Sacharidy (90.6 %) Tuky (1.5 %) Vláknina (4.6 %)

Maniok (tiež označovaný ako tapioca alebo yuca) je hľuza manioku jedlého (Manihot esculenta) pôvodne pochádzajúceho z tropických oblastí Ameriky. Rozlišujú sa horké a sladké varianty tejto plodiny, a to na základe obsahu glykozidov (horčín). Maniok je základnou potravinou pre stovky miliónov ľudí predovšetkým v tropických oblastiach.

Maniok a zdravie

Maniok je bohatým zdrojom polysacharidov. Hľuzy majú nízky glykemický index, sú vhodným variantom príloh pre diabetikov a jedincov s inzulínovou rezistenciou. Obsahuje vyšší podiel rozpustných foriem vlákniny - je ľahko stráviteľný, podporuje činnosť črevnej mikroflóry.
Podobne ako iné druhy zeleniny je aj maniok významným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.

Maniok v kuchyni

Ich použitie v kuchyni je rovnaké ako pri zemiakoch - najčastejšie sú základom pre prílohy k hlavným chodom. Pripravovať ich môžeme:
- v pare,
- vo vode,
- piecť,
- restovať,
- grilovať,
- smažiť.
Bežne sa pripravujú na sladkú kuchyňu, sú ale aj častou súčasťou sladkých receptov. Z manioku sa vyrába múka (tapioka), ktorá sa používa ako základ pre slané aj sladké pokrmy.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.