Energia kcal
176 kcal
Energia kJ
734 kJ
Bielkoviny
1.4 g
Sacharidy
38 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
4 g
Maniok (tiež označovaný ako tapioca alebo yuca) je hľuza manioku jedlého (Manihot esculenta) pôvodne pochádzajúceho z tropických oblastí Ameriky. Rozlišujú sa horké a sladké varianty tejto plodiny, a to na základe obsahu glykozidov (horčín). Maniok je základnou potravinou pre stovky miliónov ľudí predovšetkým v tropických oblastiach.
Maniok je bohatým zdrojom polysacharidov. Hľuzy majú nízky glykemický index, sú vhodným variantom príloh pre diabetikov a jedincov s inzulínovou rezistenciou. Obsahuje vyšší podiel rozpustných foriem vlákniny - je ľahko stráviteľný, podporuje činnosť črevnej mikroflóry.
Podobne ako iné druhy zeleniny je aj maniok významným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.
Ich použitie v kuchyni je rovnaké ako pri zemiakoch - najčastejšie sú základom pre prílohy k hlavným chodom. Pripravovať ich môžeme:
- v pare,
- vo vode,
- piecť,
- restovať,
- grilovať,
- smažiť.
Bežne sa pripravujú na sladkú kuchyňu, sú ale aj častou súčasťou sladkých receptov. Z manioku sa vyrába múka (tapioka), ktorá sa používa ako základ pre slané aj sladké pokrmy.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>