Energia kcal
60 kcal
Energia kJ
249 kJ
Bielkoviny
4 g
Sacharidy
7.4 g
Tuky
0.6 g
Vláknina
3.2 g
Mangold (Beta vulgaris) je listová zelenina, ktorá pôvodne pochádza zo Stredmoria. V kuchyni sa používa podobne ako špenát.
Listy mangoldu bohatým zdrojom draslíka, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších prvkov je významnejšie zastúpený vápnik, ktorého správne využívanie v tele je komplikované vyšším obshaom kyseliny šťaveľovej v mangolde. Táto látka je považovaná za antinutričnú, má schopnosť podporovať tvorbu obličkových kameňov. Mangold je aj významným zdrojom vitamínu K, ktorý nemalou mierou ovplyvňuje zrážanie krvi - s touto informáciou by mali kalkulovať jedinci užívajúci antikoagulancia.
Mangold sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny, najbližšie má k špenátu. Konzumuje sa surový aj tepelne upravený - je možné ho variť, dusiť, piecť.
Mangold sa používa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- dusených zmesí.
Je možné ho aj lisovať do štiav.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>