Kurzy ATAC

Mangold

Kategória: Zelenina / Listová

Mangold

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

60 kcal

Energia kJ

249 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

7.4 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

3.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (7.4 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (3.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (28.1 %) Sacharidy (52 %) Tuky (9.1 %) Vláknina (10.8 %)

Mangold (Beta vulgaris) je listová zelenina, ktorá pôvodne pochádza zo Stredmoria. V kuchyni sa používa podobne ako špenát.

Mangold a zdravie

Listy mangoldu bohatým zdrojom draslíka, odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému. Z ďalších prvkov je významnejšie zastúpený vápnik, ktorého správne využívanie v tele je komplikované vyšším obshaom kyseliny šťaveľovej v mangolde. Táto látka je považovaná za antinutričnú, má schopnosť podporovať tvorbu obličkových kameňov. Mangold je aj významným zdrojom vitamínu K, ktorý nemalou mierou ovplyvňuje zrážanie krvi - s touto informáciou by mali kalkulovať jedinci užívajúci antikoagulancia.

Mangold v kuchyni

Mangold sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny, najbližšie má k špenátu. Konzumuje sa surový aj tepelne upravený - je možné ho variť, dusiť, piecť.
Mangold sa používa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- dusených zmesí.

Je možné ho aj lisovať do štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.