Kurzy ATAC

Mango zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Mango zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

76 kcal

Energia kJ

315 kJ

Bielkoviny

0.4 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.4 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.2 %) Sacharidy (89 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (4 %)

Mango je plod tropického stromu mangovníka indického (Magnifera indica), pôvodne pochádzajúci z južnej a juhovýchodnej Ázie. Rozmer plodov 10 do 25 cm, ich hmotnosť môže byť až 2 kg, farba je najčastejšie žltá, oranžová, červená alebo zelená.

Mango zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové mango je bohatým zdrojom draslíka a antioxidantov, ich podiel v zavareninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Mango zavarené v kuchyni

Zavarené mango sa bežne konzumuje:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.