Energia kcal
76 kcal
Energia kJ
315 kJ
Bielkoviny
0.4 g
Sacharidy
16 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
1.5 g
Mango je plod tropického stromu mangovníka indického (Magnifera indica), pôvodne pochádzajúci z južnej a juhovýchodnej Ázie. Rozmer plodov 10 do 25 cm, ich hmotnosť môže byť až 2 kg, farba je najčastejšie žltá, oranžová, červená alebo zelená.
Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové mango je bohatým zdrojom draslíka a antioxidantov, ich podiel v zavareninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.
Zavarené mango sa bežne konzumuje:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>