Kurzy ATAC

Mango sušené

Kategória: Ovocie / Sušené

Mango sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

366 kcal

Energia kJ

1530 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

75 g

Tuky

2.5 g

Vláknina

8.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (75 g) Tuky (2.5 g) Vláknina (8.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.4 %) Sacharidy (85.8 %) Tuky (6.2 %) Vláknina (4.7 %)

Mango je plod tropického stromu mangovníka indického (Magnifera indica), pôvodne pochádzajúci z južnej a juhovýchodnej Ázie. Rozmer plodov 10 do 25 cm, ich hmotnosť môže byť až 2 kg, farba je najčastejšie žltá, oranžová, červená alebo zelená.

Mango sušené a zdravie

Sušené mango je bohatým zdrojom draslíka, plody majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza skupina karoténov a karotenoidov. Hodnota glykemického indexu je stredná. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Mango sušené v kuchyni

Sušené mango sa bežne pridáva do:
- dezertov,
- kaší,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.