Kurzy ATAC

Mango čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Mango čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

74 kcal

Energia kJ

306 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (3.4 %) Sacharidy (85.8 %) Tuky (6.2 %) Vláknina (4.7 %)

Mango je plod tropického stromu mangovníka indického (Magnifera indica), pôvodne pochádzajúci z južnej a juhovýchodnej Ázie. Rozmer plodov 10 do 25 cm, ich hmotnosť môže byť až 2 kg, farba je najčastejšie žltá, oranžová, červená alebo zelená.

Mango a zdravie

Mango je bohatým zdrojom draslíka, plody majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza skupina karoténov a karotenoidov. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Mango v kuchyni

Plody manga sa bežne konzumujú surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov,
- na výrobu sladkokyslých omáčok.
Používa sa aj na sušenie a výrobu lisovaných štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.