Kurzy ATAC

Mandle naklíčené

Kategória: Orechy a semená / Orechy naklíčené

Mandle naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

299 kcal

Energia kJ

1250 kJ

Bielkoviny

16 g

Sacharidy

4 g

Tuky

23 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16 g) Sacharidy (4 g) Tuky (23 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (22.4 %) Sacharidy (5.6 %) Tuky (69.3 %) Vláknina (2.7 %)

Mandle sú plody Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis). Jedná sa o kôstkovicu pochádzajúcu z Afriky a Ázie, odkiaľ bola rozšírená do teplých oblastí celého sveta. Najväčším producentom sú USA.

Mandle naklíčené a zdravie

Naklíčené mandle sú bohatým zdrojom bielkovín, draslíka, vápnika, horčíka a nenasýtených tukov, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Aj napriek tomu, že mandle obsahujú až 50 % tuku, svojim vyváženým pomerom mastných kyselín a vitamínu E majú potenciál zlepšovať metabolizmus cholesterolu v krvi. Vitamín E navyše pôsobí antioxidačne, nenasýtené mastné kyseliny zase ako prevencia proti srdcovým chorobám. Vápnik a horčík ovplyvňuje funkciu   nervovej sústavy a kvalitu kostí a zubov, u športovcov sú významné pre nervosvalovú koordináciu. Naklíčené mandle majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Naklíčené mandle sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať. Navyše by ich podiel v strave nemal byť príliš vysoký.

Mandle naklíčené v kuchyni

Príprava naklíčených mandlí je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba naklíčenia väčšinou trvá 3 – 6 dní. Bežne sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
-
karbonátok.
Je možné z nich vyrábať mandľové mlieko.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.