Kurzy ATAC

Mandle loupané

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Mandle loupané

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

596 kcal

Energia kJ

2494 kJ

Bielkoviny

17.5 g

Sacharidy

18 g

Tuky

47.5 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (17.5 g) Sacharidy (18 g) Tuky (47.5 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.3 %) Sacharidy (12.6 %) Tuky (71.7 %) Vláknina (3.4 %)

Mandle sú plody Mandlone obyčajnej (Prunus dulcis). Jedná sa o kôstkovicu pochádzajúcu z Afriky a Ázie, odkiaľ bola rozšírená do teplých oblastí celého sveta. Najväčším producentom sú USA.

Mandle lúpané a zdravie

Napriek tomu, že mandle obsahujú až 50% tuku, svojim vyváženým pomerom mastných kyselín a vitamínu E majú potenciál zlepšovať metabolizmus cholesterolu v krvi. Vitamín E navyše pôsobí antioxidačne, nenasýtené mastné kyseliny zase ako prevencia proti srdcovým chorobám. Vápnik a horčík ovplyvňuje funkciu   nervovej sústavy a kvalitu kostí a zubov, u športovcov sú významné pre nervosvalovú koordináciu. Mandle majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Mandle sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať. Navyše by ich podiel v strave nemal byť príliš vysoký.

Mandle lúpané v kuchyni

Mandle majú v kuchyni široké uplatnenie, používajú sa najčastejšie ako súčasť:
- sladkých dezertov,
- cukrovinky,
- kaší.
Mandle je možné pražiť na oleji, často sa takto konzumujú solené. Vyrába sa z nich mandľové mlieko.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.