Kategória: Orechy a semená / Orechy
Energia kcal
596 kcal
Energia kJ
2494 kJ
Bielkoviny
17.5 g
Sacharidy
18 g
Tuky
47.5 g
Vláknina
10 g
Mandle horké sú plody Mandlone obyčajnej (Prunus amarum). Jedná sa o kôstkovicu pochádzajúcu z Afriky a Ázie, odkiaľ bola rozšírená do teplých oblastí celého sveta. Najväčším producentom sú USA.
Napriek tomu, že mandle obsahujú až 50% tuku, svojim vyváženým pomerom mastných kyselín a vitamínu E majú potenciál zlepšovať metabolizmus cholesterolu v krvi. Vitamín E navyše pôsobí antioxidačne, nenasýtené mastné kyseliny zase ako prevencia proti srdcovým chorobám. Vápnik a horčík ovplyvňuje funkciu nervovej sústavy a kvalitu kostí a zubov, u športovcov sú významné pre nervosvalovú koordináciu. Typickou vlastnosťou horkých mandlí je vysoká koncentrácia amygdalínu - táto látka má typicky horkú chuť, jej koncentrácia je v horkých mandliach až 50x vyššia, než v sladkých mandliach. Konzumácia väčšieho množstva horkých mandlí je z dôvodu rozkladu amygdalínu na jedovatý kyanovodík zdraviu riziková.
Mandle majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.
Mandle sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať. Navyše by ich podiel v strave nemal byť príliš vysoký.
Mandle majú v kuchyni široké uplatnenie, používajú sa najčastejšie ako súčasť:
- sladkých dezertov,
- cukrovinky,
- kaší.
Mandle je možné pražiť na oleji, často sa takto konzumujú solené. Vyrába sa z nich mandľové mlieko.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>