Kurzy ATAC

Mandarínka zavarená

Kategória: Ovocie / Zavarené

Mandarínka zavarená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

69 kcal

Energia kJ

286 kJ

Bielkoviny

0.3 g

Sacharidy

15 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.3 g) Sacharidy (15 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.8 %) Sacharidy (92 %) Tuky (2.6 %) Vláknina (3.5 %)

Mandarínka je plod mandarínky obyčajnej (Citrus reticulata). Jedná sa o stromy nízkeho vzrastu, výnimočne kríky, ktorých plody majú horkotrpkú oranžovú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny je oranžová, plodina je typická pre tropické a subtropické oblasti.

Mandarínka zavarená a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové mandarínky sú bohatým zdrojom draslíka a vitamínu C, ich podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Mandarínka zavarená v kuchyni

Zavarené mandarínky sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.