Energia kcal
69 kcal
Energia kJ
286 kJ
Bielkoviny
0.3 g
Sacharidy
15 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
1.2 g
Mandarínka je plod mandarínky obyčajnej (Citrus reticulata). Jedná sa o stromy nízkeho vzrastu, výnimočne kríky, ktorých plody majú horkotrpkú oranžovú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny je oranžová, plodina je typická pre tropické a subtropické oblasti.
Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové mandarínky sú bohatým zdrojom draslíka a vitamínu C, ich podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.
Zavarené mandarínky sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>