Kurzy ATAC

Mandarinka kandizovaná

Kategória: Ovocie / Kandované

Mandarinka kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

299 kcal

Energia kJ

1249 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

0.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (0.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 %) Sacharidy (98 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (0.5 %)

Mandarínka je plod mandarínky obyčajnej (Citrus reticulata). Jedná sa o stromy nízkeho vzrastu, výnimočne kríky, ktorých plody majú horkotrpkú oranžovú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny je oranžová, plodina je typická pre tropické a subtropické oblasti. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaná mandarínka a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaná mandarínka v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.