Kurzy ATAC

Mandarinka čerstvá

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Mandarinka čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

52 kcal

Energia kJ

215 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

1.7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (1.7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.5 %) Sacharidy (81.6 %) Tuky (5.3 %) Vláknina (6.6 %)

Mandarínka je plod mandarínky obyčajnej (Citrus reticulata). Jedná sa o stromy nízkeho vzrastu, výnimočne kríky, ktorých plody majú horkotrpkú oranžovú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny je oranžová, plodina je typická pre tropické a subtropické oblasti.

Mandarínka a zdravie

Mandarínky sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Mandarínka v kuchyni

Mandarínky sa bežne konzumujú surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Mandarínky sa používajú aj na sušenie alebo sa lisujú do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.