Kurzy ATAC

Maliny zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Maliny zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

78 kcal

Energia kJ

324 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5.4 %) Sacharidy (75.8 %) Tuky (5.8 %) Vláknina (13 %)

Maliny sú plody maliníka obyčajného (Rubus idaeus), botanicky blízko príbuzné ostružinám. Majú červenú farbu, ich chuť je sladká. Pôvodne pochádza z Európy a severnej Ázie, vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.

Maliny zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové maliny sú bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Maliny zavarené v kuchyni

Zavarené maliny sa bežne konzumujú:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.