Kurzy ATAC

Maliny sušené

Kategória: Ovocie / Sušené

Maliny sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

326 kcal

Energia kJ

1361 kJ

Bielkoviny

6 g

Sacharidy

50 g

Tuky

3 g

Vláknina

32 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6 g) Sacharidy (50 g) Tuky (3 g) Vláknina (32 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.7 %) Sacharidy (64.3 %) Tuky (8.3 %) Vláknina (19.7 %)

Maliny sú plody maliníka obyčajného (Rubus idaeus), botanicky blízko príbuzné ostružinám. Majú červenú farbu, ich chuť je sladká. Pôvodne pochádza z Európy a severnej Ázie, vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.

Maliny sušené a zdravie

Sušené maliny sú bohatým zdrojom draslíka, ktorý má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Z prvkov ďalej zastupujú aj vyšší podiel vápnika. Sú bohatým zdrojom antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky. Hodnota glykemického indexu malín je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Maliny sušené v kuchyni

Sušené maliny sa bežne pridávajú do:
- dezertov,
- kaší,
- smoothie.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.