Kurzy ATAC

Maliny kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Maliny kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

332 kcal

Energia kJ

1389 kJ

Bielkoviny

1.2 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.5 %) Sacharidy (94.5 %) Tuky (1.6 %) Vláknina (2.4 %)

Maliny sú plody maliníka obyčajného (Rubus idaeus), botanicky blízko príbuzné ostružinám. Majú červenú farbu, ich chuť je sladká. Pôvodne pochádza z Európy a severnej Ázie, vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.
Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované maliny a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované maliny v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.