Kurzy ATAC

Maliny čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Maliny čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

68 kcal

Energia kJ

281 kJ

Bielkoviny

1.2 g

Sacharidy

10.5 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

6.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.2 g) Sacharidy (10.5 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (6.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.5 %) Sacharidy (65.4 %) Tuky (8 %) Vláknina (19.1 %)

Maliny sú plody maliníka obyčajného (Rubus idaeus), botanicky blízko príbuzné ostružinám. Majú červenú farbu, ich chuť je sladká. Pôvodne pochádza z Európy a severnej Ázie, vyskytuje sa najviac v miernom pásme Európy, Ázie a Ameriky. Plody dosahujú priemernú veľkosť okolo 1-2 cm.

Maliny a zdravie

Maliny sú bohatým zdrojom draslíka, ktorý má pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Z prvkov ďalej zastupujú aj vyšší podiel vápnika. Sú bohatým zdrojom antioxidantov, významná je napríklad kyselina ellagová, u ktorej boli preukázané protirakovinové účinky.
Hodnota glykemického indexu malín je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Maliny v kuchyni

Maliny sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Maliny je možné aj sušiť a lisovať do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.