Kategória: Orechy a semená / Orechy
Energia kcal
685 kcal
Energia kJ
2865 kJ
Bielkoviny
7 g
Sacharidy
13 g
Tuky
65 g
Vláknina
8 g
Orechy sú plody vždyzeleného stromu Makadamia (Macadamia), z jedlých druhov Macadamia integrifolia a Macadamia tetraphylla. Sú žltkasté až smotanové farby, často nazývané ako queenslandské alebo puma orechy. Strom dorastajúci až 12 m sa vyskytuje v subtropických oblastiach, najviac v Austrálii a na Havaji.
Makadamy obsahujú vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín a draslíka - tieto látky majú pozitívny vplyv na znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení. Sú zdrojom antioxidantov vitamínu E a selénu. Olej z makadamových orechov je využívaný v kozmetike na suchú pokožku. Makadamové orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Makadamy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.
Na zvýraznenie charakteristickej vône a chute je vhodné tieto orechy pred konzumáciou opražiť alebo opiecť na oleji. Jeme ich samotné, ale využiť môžeme tiež:
- do sladkých dezertov,
- múčnikov,
- müsli,
- kaší,
- ako súčasť šalátov,
- do omáčok k mäsám alebo do paštét.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>