Kurzy ATAC

Makadamový orech

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Makadamový orech

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

685 kcal

Energia kJ

2865 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

13 g

Tuky

65 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (13 g) Tuky (65 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (4.3 %) Sacharidy (7.9 %) Tuky (85.5 %) Vláknina (2.3 %)

Orechy sú plody vždyzeleného stromu Makadamia (Macadamia), z jedlých druhov Macadamia integrifolia a Macadamia tetraphylla. Sú žltkasté až smotanové farby, často nazývané ako queenslandské alebo puma orechy. Strom dorastajúci až 12 m sa vyskytuje v subtropických oblastiach, najviac v Austrálii a na Havaji.

Makadamový orech a zdravie

Makadamy obsahujú vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín a draslíka - tieto látky majú pozitívny vplyv na znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení. Sú zdrojom antioxidantov vitamínu E a selénu. Olej z makadamových orechov je využívaný v kozmetike na suchú pokožku. Makadamové orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Makadamy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.

Makadamový orech v kuchyni

Na zvýraznenie charakteristickej vône a chute je vhodné tieto orechy pred konzumáciou opražiť alebo opiecť na oleji. Jeme ich samotné, ale využiť môžeme tiež:
- do sladkých dezertov,
- múčnikov,

- müsli,
- kaší,

- ako súčasť šalátov,
-
do omáčok k mäsám alebo do paštét.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.