Kurzy ATAC

Mak šedý

Kategória: Orechy a semená / Semená

Mak šedý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

565 kcal

Energia kJ

2362 kJ

Bielkoviny

17.5 g

Sacharidy

21 g

Tuky

41.5 g

Vláknina

15 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (17.5 g) Sacharidy (21 g) Tuky (41.5 g) Vláknina (15 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13 %) Sacharidy (15.6 %) Tuky (66.2 %) Vláknina (5.3 %)

Drobné semienka šedej farby Maku siateho ( Papaver somniferum). Po dozretí sa semienka vytĺkajú z makovíc.

Mak šedý a zdravie

Ako väčšina semienok je aj šedý mak bohatým zdrojom kvalitných tukov a bielkovín. Patrí medzi najbohatšie zdroje vápnika - jeho využiteľnosť je ale znižovaná obsahom alkaloidov, ktoré majú súčasne analgetické účinky, okrem iného ovplyvňujú aj nervovú sústavu a kvalitu vnímania. Významný je aj obsah draslíka, ktorý rozhoduje o správnom fungovaní srdcovo-cievnej sústavy.
Semienka majú nízku hodnotu glykemického indexu, čo je dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.

Mak šedý v kuchyni

Mak je výhodný skladovať v suchu a na tmavom mieste, najlepšie v podobe celých semienok (rozomleté rýchlo oxidujú). Semienka sa používajú pri príprave:
- dezertov,
- kaší,

- pečiva,
- domáceho mlieka.
Z dôvodu obsahu alkaloidov je potrebné používať semená zrelé.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.