Kategória: Orechy a semená / Semená
Energia kcal
565 kcal
Energia kJ
2362 kJ
Bielkoviny
17.5 g
Sacharidy
21 g
Tuky
41.5 g
Vláknina
15 g
Drobné semienka šedohnedej farby Maku siateho ( Papaver somniferum). Po dozretí sa semienka vytĺkajú z makovíc.
Ako väčšina semienok je aj hnedý mak bohatým zdrojom kvalitných tukov a bielkovín. Patrí medzi najbohatšie zdroje vápnika - jeho využiteľnosť je ale znižovaná obsahom alkaloidov, ktoré majú súčasne analgetické účinky, okrem iného ovplyvňujú aj nervovú sústavu a kvalitu vnímania. Významný je aj obsah draslíka, ktorý rozhoduje o správnom fungovaní srdcovo-cievnej sústavy. Semienka majú nízku hodnotu glykemického indexu, čo je dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- postihnutých diabetom,
- s inzulínovou rezistenciou,
- v redukčných diétach.
Mak je výhodný skladovať v suchu a na tmavom mieste, najlepšie v podobe celých semienok (rozomleté rýchlo oxidujú). Semienka sa používajú pri príprave:
- dezertov,
- kaší,
- pečiva,
- domáceho mlieka.
Z dôvodu obsahu alkaloidov je potrebné používať semená zrelé.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.