Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
379 kcal
Energia kJ
1583 kJ
Bielkoviny
8 g
Sacharidy
60 g
Tuky
6 g
Vláknina
20 g
Majorán záhradný je 20-40 cm vysoká rastlina. Za jej domov je považovaná severná Afrika a juhozápadná Ázia. V Európe to bol symbol mladosti a lásky. Rimania ju používali ako afrodiziakum a spoločne s Grékmi ju nosili na svadbách ako znamenie šťastia. Kým bol objavený chmeľ, tak sa na výrobu piva používala práve majoránka. V stredoveku sa tiež používala ako vôňa alebo do kúpeľa.
Obsahuje silice, ktorá je typická korenenú, gáfrovú vôňu, používa predovšetkým na inhalácie proti úzkosti, stresu, na zľudnenie nervov a nespavosti. Čaj znižuje krvný tlak, utlmuje bolesti hlavy a podporuje trávenie. Uľahčuje dýchanie a vykašliavanie.
Majorán je súčasťou pokrmov v strednej a južnej Európe, severnej Afrike, Amerike a Ázii. Vo Francúzsku je obsiahnutá v koreniacej zmesi bouquet garni a fines herbes, ktoré sa používajú na ochutenie bravčového, jahňacieho mäsa a rýb. V gréckej kuchyni je populárny na grilovanie a v Taliansku nesmie chýbať v paradajkových omáčkach alebo na pizze. Bežne sa používa na ochutenie:
- polievok,
- omáčok,
- gulášov,
- mas,
- cestovín,
- zemiakových pokrmov.
Pretože podporuje trávenie, pridáva sa do pokrmov zo strukovín alebo kapusty, najčastejšie až ku koncu varenia, aby si uchovala svoju jemnú chuť.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.