Kurzy ATAC

Majorán sušený

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Majorán sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

379 kcal

Energia kJ

1583 kJ

Bielkoviny

8 g

Sacharidy

60 g

Tuky

6 g

Vláknina

20 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8 g) Sacharidy (60 g) Tuky (6 g) Vláknina (20 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.8 %) Sacharidy (66.3 %) Tuky (14.3 %) Vláknina (10.6 %)

Majorán záhradný je 20-40 cm vysoká rastlina. Za jej domov je považovaná severná Afrika a juhozápadná Ázia. V Európe to bol symbol mladosti a lásky. Rimania ju používali ako afrodiziakum a spoločne s Grékmi ju nosili na svadbách ako znamenie šťastia. Kým bol objavený chmeľ, tak sa na výrobu piva používala práve majoránka. V stredoveku sa tiež používala ako vôňa alebo do kúpeľa.

Majorán a zdravie

Obsahuje silice, ktorá je typická korenenú, gáfrovú vôňu, používa predovšetkým na inhalácie proti úzkosti, stresu, na zľudnenie nervov a nespavosti. Čaj znižuje krvný tlak, utlmuje bolesti hlavy a podporuje trávenie. Uľahčuje dýchanie a vykašliavanie.

Majorán v kuchyni

Majorán je súčasťou pokrmov v strednej a južnej Európe, severnej Afrike, Amerike a Ázii. Vo Francúzsku je obsiahnutá v koreniacej zmesi bouquet garni a fines herbes, ktoré sa používajú na ochutenie bravčového, jahňacieho mäsa a rýb. V gréckej kuchyni je populárny na grilovanie a v Taliansku nesmie chýbať v paradajkových omáčkach alebo na pizze. Bežne sa používa na ochutenie:
- polievok,
- omáčok,
- gulášov,
- mas,
- cestovín,
- zemiakových pokrmov.
Pretože podporuje trávenie, pridáva sa do pokrmov zo strukovín alebo kapusty, najčastejšie až ku koncu varenia, aby si uchovala svoju jemnú chuť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.