Kurzy ATAC

Majorán čerstvý

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Majorán čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

303 kcal

Energia kJ

1268 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

40 g

Tuky

6 g

Vláknina

20 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (40 g) Tuky (6 g) Vláknina (20 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.8 %) Sacharidy (55.2 %) Tuky (17.8 %) Vláknina (13.2 %)

Majorán záhradný je 20-40 cm vysoká rastlina. Za jej domov je považovaná severná Afrika a juhozápadná Ázia. V Európe to bol symbol mladosti a lásky. Rimania ju používali ako afrodiziakum a spoločne s Grékmi ju nosili na svadbách ako znamenie šťastia. Kým bol objavený chmeľ, tak sa na výrobu piva používala práve majoránka. V stredoveku sa tiež používala ako vôňa alebo do kúpeľa.

Majorán a zdravie

Obsahuje silice, ktorá je typická korenenú, gáfrovú vôňu, používa predovšetkým na inhalácie proti úzkosti, stresu, na zľudnenie nervov a nespavosti. Čaj znižuje krvný tlak, utlmuje bolesti hlavy a podporuje trávenie. Uľahčuje dýchanie a vykašliavanie.

Majoránka v kuchyni

Majorán je súčasťou pokrmov v strednej a južnej Európe, severnej Afrike, Amerike a Ázii. Vo Francúzsku je obsiahnutá v koreniacej zmesi bouquet garni a fines herbes, ktoré sa používajú na ochutenie bravčového, jahňacieho mäsa a rýb. V gréckej kuchyni je populárny na grilovanie av Taliansku nesmie chýbať v paradajkových omáčkach alebo na pizze. Bežne sa používa na ochutenie:
- polievok,
- omáčok,
- gulášov,
- mas,
- cestovín,
- zemiakových pokrmov.
Pretože podporuje trávenie, pridáva sa do pokrmov zo strukovín alebo kapusty, najčastejšie až ku koncu varenia, aby si uchovala svoju jemnú chuť.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.