Kurzy ATAC

Lieskový orech

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Lieskový orech

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

650 kcal

Energia kJ

2718 kJ

Bielkoviny

12.5 g

Sacharidy

15 g

Tuky

57.5 g

Vláknina

8.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12.5 g) Sacharidy (15 g) Tuky (57.5 g) Vláknina (8.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8 %) Sacharidy (9.7 %) Tuky (79.7 %) Vláknina (2.6 %)

Jedná sa o plod kríku Liesky obyčajnej (Corylus avellana), ktorý sa hojne vyskytuje na našom území a takmer v celej Európe, v priľahlých oblastiach Ázie a v severnej Afrike. Najväčším producentom je Turecko.

Lieskový orech a zdravie

Orechy sú výborným zdrojom omega-9 tukov a niektorých vitamínov (E, B3, B6, C a kyseliny listovej). Z minerálnych látok je dôležitý obsah draslíka, horčíka a vápnika. Tieto látky podporujú funkciu mozgu a srdcovo-cievneho systému, konzumácia lieskových orechov je preto vhodná:
- pre študentov,
- pre tehotné ženy,
- pri nervovom či fyzickom vyčerpaní,
- v prevencii a liečbe obličkových kameňov,
- pre celkové upokojenie organizmu.
Orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Olej z lieskových orechov je využívaný aj v kozmetike na regeneráciu a hydratáciu pokožky. Orechy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.

Lieskový orech v kuchyni

Rovnako ako ostatné orechy je vhodné konzumovať lieskové orechy surové, ale využívajú sa aj pri:
- výrobe čokolád,
- pečenie a príprave múčnikov, m üsli, dezertov a kaší,
- výrobe orieškového masla,
- do omáčok k mäsám alebo do paštét,
Olej z jadier sa bežne používa ako dochucovadlo.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.