Kategória: Orechy a semená / Orechy
Energia kcal
650 kcal
Energia kJ
2718 kJ
Bielkoviny
12.5 g
Sacharidy
15 g
Tuky
57.5 g
Vláknina
8.5 g
Jedná sa o plod kríku Liesky obyčajnej (Corylus avellana), ktorý sa hojne vyskytuje na našom území a takmer v celej Európe, v priľahlých oblastiach Ázie a v severnej Afrike. Najväčším producentom je Turecko.
Orechy sú výborným zdrojom omega-9 tukov a niektorých vitamínov (E, B3, B6, C a kyseliny listovej). Z minerálnych látok je dôležitý obsah draslíka, horčíka a vápnika. Tieto látky podporujú funkciu mozgu a srdcovo-cievneho systému, konzumácia lieskových orechov je preto vhodná:
- pre študentov,
- pre tehotné ženy,
- pri nervovom či fyzickom vyčerpaní,
- v prevencii a liečbe obličkových kameňov,
- pre celkové upokojenie organizmu.
Orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Olej z lieskových orechov je využívaný aj v kozmetike na regeneráciu a hydratáciu pokožky. Orechy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, z týchto dôvodov je vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať, prípadne ich príjem obmedziť na primerané množstvo.
Rovnako ako ostatné orechy je vhodné konzumovať lieskové orechy surové, ale využívajú sa aj pri:
- výrobe čokolád,
- pečenie a príprave múčnikov, m üsli, dezertov a kaší,
- výrobe orieškového masla,
- do omáčok k mäsám alebo do paštét,
Olej z jadier sa bežne používa ako dochucovadlo.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>