Kurzy ATAC

Liči zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Liči zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

113 kcal

Energia kJ

470 kJ

Bielkoviny

0.7 g

Sacharidy

25 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.7 g) Sacharidy (25 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.6 %) Sacharidy (93.2 %) Tuky (2.4 %) Vláknina (1.8 %)

Liči je plod liči čínskej (Litchi chinensis). Má oválny alebo srdcovitý tvar o veľkosti 2-4 cm a červenú alebo oranžovú farbu. Vnútri plodu sa nachádza tvrdé semeno obalené dužinatou vrstvou, ktoré je určené na konzumáciu. Pôvodne pochádza z Ázie.

Liči zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové liči je bohatým zdrojom draslíka, jeho podiel v zaváraninách sa ale znižuje.

Liči zavarené v kuchyni

Zavarené liči sa bežne konzumuje:
- samotné,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.