Energia kcal
302 kcal
Energia kJ
1264 kJ
Bielkoviny
1 g
Sacharidy
70 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
0.8 g
Liči je plod liči čínskej (Litchi chinensis). Má oválny alebo srdcovitý tvar o veľkosti 2-4 cm a červenú alebo oranžovú farbu. Vnútri plodu sa nachádza tvrdé semeno obalené dužinatou vrstvou, ktoré je určené na konzumáciu. Pôvodne pochádza z Ázie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.
Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.
Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>