Kurzy ATAC

Liči kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Liči kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

302 kcal

Energia kJ

1264 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

0.8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (0.8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1.4 %) Sacharidy (96.9 %) Tuky (1.2 %) Vláknina (0.5 %)

Liči je plod liči čínskej (Litchi chinensis). Má oválny alebo srdcovitý tvar o veľkosti 2-4 cm a červenú alebo oranžovú farbu. Vnútri plodu sa nachádza tvrdé semeno obalené dužinatou vrstvou, ktoré je určené na konzumáciu. Pôvodne pochádza z Ázie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované liči a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované liči v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.